İstanbul, bu yıl 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Doğu Halıları Konferansı'na (International Conference on Oriental Carpets-ICOC) ev sahipliği yapıyor. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nin (İHİB) organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle 6-9 Haziran arasında The Marmara Taksim'de gerçekleşecek konferans ve fuara dünyaca ünlü halı, kilim, dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katılacak. Konferans kapsamında paha biçilmez değerdeki halı, kilim ve dokumalardan oluşan sergiler de ziyaretçilerle buluşacak.

D S C02482

Türkiye'deki organizasyonu üstlenen İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nin (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, Uluslararası Halı Konferansı hakkındaki detayları ve halı sektörünün güncel durumunu Fuar Dergisi’ne aktardı.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: MÜSİAD bugün yerel ve uluslararası ölçekte büyük bir sivil toplum örgütü halinde MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: MÜSİAD bugün yerel ve uluslararası ölçekte büyük bir sivil toplum örgütü halinde

Düzenlenecek olan Konferansta, dünyanın bütün koleksiyonerlerinin yer alacağını ve uzmanlar, akademisyenlerin 76 adet sunum gerçekleştireceğini belirten Başkan Diler,Uluslararası Halı Konferansı 2007 yılında İstanbul'da yapıldı. Daha çok Amerika'da gerçekleşiyor. Tabii Avrupa'nın değişik kentlerinde de bu organizasyon gerçekleşti. Biz ICOC Yönetim Kuruluyla görüşmelerimiz neticesinde İstanbul'da yapılmasını teklif ettik, olumlu dönüş aldık. Dünyanın bütün koleksiyonerleri, uzmanları, akademisyenler sunum yapacaklar. 76 adet sunum geldi. Bilimsel komitemiz 26 tanesini seçti. Taksim'de bir otelde konferanslar gerçekleşecek ve bunun yanında sergiler olacak. Bunlardan bir tanesi Türk ve İslam eserleri Müzesinde daha önce gün yüzüne çıkarılmamış, depodan konservasyonu yaptırdığımız halılar sergilenecek” dedi.

“Yakın zamanda dünya birinciliğini de elde edeceğiz”

Türkiye’nin halı ihracatı payında, dünya halı ihracatı payından %17’lik bir kısmı aldığını belirten A.Hayri Diler, genel ihracattan alınan payın %1,1 ile %1,2 arasında değiştiğini ifade etti. Diler, “Bu durum da halı ihracatımızın ne kadar iyi bir konumda olduğunu gösteriyor. Dünyada ikinciyiz liderliğe oynuyoruz şu anda. İnşallah yakın zamanda dünya birinciliğini de elde edeceğiz” dedi.

Talep çok, alan kısıtlı

7-10 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Fuarcılık ortaklığında ikincisi gerçekleşecek olan CFE Halı Fuarı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Diler, fuara çok büyük talep olduğunu ancak alan eksikliği yaşandığının altını çizdi. Diler, şu ifadeleri kullandı:

“CFE Halı Fuarımızın birincisini bildiğiniz gibi 2023 Aralık ayında gerçekleştirdik ama Ocak ayının daha uygun bir tarih olduğunu dünyada yapılan önemli fuarların da ocakta gerçekleştirildiğini gördük. Bu yüzden 7-10 Ocak tarihleri arasında ikinci versiyonu gerçekleştireceğiz. Birincisinde gördüğümüz eksikleri onları da tamamlayarak fuarımızı besleyeceğiz. Çok büyük talep var katılımcıların hemen hemen hepsi yeniden gelmek istiyorlar. Bu defa dünyanın değişik üretici ülkeleri de fuarımıza milli katılım gerçekleştirecekler, bunlardan birkaç tanesi Hindistan, Pakistan, Afganistan, İran zaten e büyük bir katılım gerçekleştirmişti. Bu defa Fas da katılacak onlara. Maalesef kısıtlı sayıda salonumuz var, bu yüzden kısıtlı sayıdaki salonumuzu adil bir şekilde paylaştırarak fuarımızı başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiz”